« Bankboken

Bli ekonomiskt smartare

Ekonomi finns i stort sett överallt och det är ofta något många tänker på. En del känner att pengarna inte räcker till så som det var tänkt. Det gäller att bli ekonomiskt smart, att använda pengarna på ett smartare sätt. 

Tips för en smartare ekonomi

Det finns en del tips du kan ta till dig för att bli ekonomiskt smart. Låt bli impulsköp till exempel. Det gör att pengarna försvinner snabbt och ofta på saker du inte egentligen behöver. En bra tumregel i en del butiker (kläder, elektronik med mera) är att änta 48 timmar, om du fortfarande vill köpa saken, gör det. 

Ett annat sätt att vara smart är att kolla priser, på allt du ska köpa. Det är ofta det går att hitta billigare alternativ. På nätet finns det bra jämförelsesajter att avända dig av. På nätet kan du även jämföra casinon, via Aftonbladets guide till exempel. Det för att få mer för pengarna om du vill spela lite. 

Något du definitivt ska låta bli, det är att inte använda pengar som du inte har. Så låt bli att handla på kredit om det inte är ett absolut måste! Så klart att det vid vissa tillfällen kan vara bra att låna pengar, som till husköpet, men inte för ren konsumtion! Avbetalning på varor är även det något du bör undvika, eftersom det ofta gör varan dyrare.

Ett sätt att bli smartare med dina pengar är att bara använda dig av kontanter eller så långt det går, före du använder kort. Fysiska pengar i plånboken ger dig mer förståelse över var pengarna går och hur mycket som är kvar. Det är skillnad mot tt par siffror på kvitto och kontoutdrag.

När du handlar, försök då att bara köpa "nödvändiga" saker. Fundera både en och två gånger om du behöver det du tänkt köpa.

Du bör även upprätta ett sparkonto, så att du kan börja spara pengar. Det kanske inte går spara så mycket varje månad, men hellre en liten slant än inget alls. Om du kan, ha två sparkonton, ett för buffert, alltså oväntade utgifter och ett målspar, där du kan spara till resan eller prylen du vill ha. 

Se även till att analysera alla utgifter du har och ta bort de som är onödiga. De kan du lägga på sparandet istället. 

Ha en ekonomisk målsättning

Det som är bra för alla, oavsett hushåll och inkomst är att ha en budget. Sätt upp en genom att använda papper och penna eller genom att använda dig av en Excel-fil. Fyll i inkomster och utgifter, så att du får en bra översikt över dessa. Sedan kan du fundera på det är du drömmer om, vad du har för mål och vad det är du vill. Se till att specifiera dina ekonomiska målsättningar. Fundera på hur stort ditt sparkonto ska vara vid årets slut och sätt upp en plan för det. Det hela handlar om att vara smart med de pengar du har. Det är enkelt att vara om du ser till att alltid tänka till en gång extra. 

28 Mar 2020