« Bankboken

Bra tips för att spara pengar

Spara pengar, det är något alla borde göra. Dels för att ha en buffert, till oväntade händelser, dels spara för att ha till nöjen, kanske en resa, spela lite casino, klicka här för ett trevligt sådant, eller för att köpa något större. Här kommer lite bra spartips, oavsett vad du tänker spara till.

Vad använder du för något?

Ofta så lägger många människor allt för mycket pengar på kommunikation och underhållning. Det kan handla om  kabel eller satellit-TV, mobilen och internet. Det är bra att rannsaka dig själv och säga upp det du inte använder, för att spara in de pengarna. Du kanske inte måste ha det allra största tv-paketet eller både Netflix och Viaplay.

Välj rätt sparkonto

När du ska spara dina pengar så gör du det bäst på ett sparkonto. Förvisso kan alla lösa mynt stoppas i spargrisen, men de större summorna bör placeras på ett eller flera sparkonton somn ger dig bra ränta. 

Hur ser det ut med dina skulder?

Innan du börjar spara på allvar kolla av din ekonomi. Kanske du har skulder? Då är det bättre att lösa dem, före du börjar spara stort. Det är bra att betala av skulderna med högst ränta först. En bra sak du kan göra om du har flera skulder, det är att samla dem till ett enda lån.

Börja buffertspara

Om du drömmer om att spara till en bil eller ett hus, så kanske du vill lägga fokus på det sparandet. Men det är bra att först börja med ett buffertsparande. De pengarna är  för akuta saker och saker som sker oväntat som kräver pengar. Har du en buffert så slipper du ta ett lån om det krisar sig. Bufferten bör vara så stor att du klarar dig utan en inkomst under 3-6 månader. 

Håll koll på dina utgifter varje månad

Det är bra att ha koll på vad du har för utgifter varje månad. Räkna varenda krona under en månad, så att du vet vad du lägger pengar på. Då kan du se var pengarna tar vägen och om du kan skära ner på saker. Sedan kan du sätta en budget, som vi tidigare har skrivit om.

Spara in på annat

Om du ska handla, gör det då på ett smart sätt. Du kan storhandla, handla på rea, satsa på affärer med poängsystem med mera. Det gör att du kan slösa mindre pengar, pengar som du istället kan lägga undan och spara. Allt måste inte heller köpas nytt, utan det går ofta utmärkt att handla begagnat. 

Underhållning är även det något du kan spara in på. Det kan vara så att du gillar att gå på bio, äta middag, se ett sportevenemang och så vidare, men det kan kosta en del. Så dra ner på detta och se över andra alternativ istället. 

Filmer är inte ett måste att se på bio. Det går minst lika bra att se på film hemma, med hemma-poppade popcorn.
När det gäller att gå ut och äta så kan även det kosta en  del. Dock måste du inte gå till den dyraste restaurangen! Det finns billigare alternativ med minst lika god mat. Sedan måste du inte alltid gå ut och äta heller. Det kan vara ett alternativ att istället ha middag hemma. 

9 Nov 2020