« Bankboken

Lär dig göra en budget

Något alla har behov av, det är en budget. Det ger dig en bra trygghet samt koll på din ekonomi. Genom att skapa en budget så ser du vad som ska gå till räkningar, vad du kan spara och vad du kan använda till nöjen, som till exempel nätcasino. Kanske du har tomt på kontot varje månad? Då kan det vara läge att lägga upp en budget, så att du har pengar kvar att använda så väl som att spara. 

Skapa en bra budget

Oavsett inkomst och utgifter så är det bra som sagt att skapa en budget. Det kan du göra på flera sätt. Du kan göra det enkelt med papper och penna, eller skapa ett dokument i Excel. 

Du bör först stolpa upp dina inkomster. Det kan vara lön, a-kassa, sjukpenning eller liknande. Sedan ska du ställa upp alla poster med utgifter. Dessa innehåller boendekostnad, bil och resor, andra fasta kostnader så som försäkringar, barnomsorg, återbetalning av lån, avgifter, sparande. Sedan har du även rörliga kostnader, så som mat, hygienartiklar, kläder, skor, tandläkare, nöjen, med mera. 

Håll dig till din budget

Det räcker så klart inte bara att skriva en budget, du bör även hålla dig till den. Lev enligt hur den är uppsatt eftersom att du då ser om du kan skära ner på rörliga kostnader eller öka ditt sparande. 

Se även till att utvärdera den efter ett par månader, och i fall det krävs att du justerar den på något sätt. 

29 Feb 2020