« Bankboken

Minska julstressen

Nu är det snart bara en månad kvar till jul och många känner redan nu av den så kallade julstressen. Det är inte ovanligt att det varje år läggs en massa pengar på klappar och en massa andra saker runt om. Julhandeln slår rekord varje år, men själv kanske du kraschar din ekonomi helt och hållet. Grejen med julen är ju att man ska umgås med nära och kära. Men istället är det många som känner av en känslomässig och ekonomisk stress. Vi tipsar om sätt att minska denna stress och press.

Ha en budget

Det är rätt bra att sätta upp en budget, för att minska din ekonomiska stress. Sätt helt enkelt ett tak på vad det får kosta och överskrid det inte. När du gjort det, så kan du sätta upp vad det är för utgifter som brukar vara under julen. Du bör alltså specificera din budget. 

Om du bestämmer att du max får lägga x antal tusen kronor totalt, så kan du ha med dessa utgiftsposter:

• Mat och dryck
• Julklappar
• Nöjen (exempelvis bio för hela familjen)
• Transporter till nära och kära
• Juldekorationer

Sätt sedan ett tak per utgift och planera för hur du ska klara av att hålla dig till det. Har du en slant över, testa betting genom att klicka här, så kanske du kan få in lite extra. 

Bestäm ett datum då allt ska vara klart

Ett smart tips för att stressa mindre är att du sätter ett datum då du vill att alla saker ska vara klara. De flesta känner att det är dagarna precis före julafton som är de stressigaste. Det kan vara bra att sikta på att vara klar med allt typ den 20 december. Så har du sedan ett par dagar att bara vara, njuta och stressa ner. Julklappar kan du köpa tidigt och maten kan du förbereda flera dagar före. 

Satsa på mindre julklappar för barnen

Det som brukar kosta mest pengar, det är julklapparna till barnen. Det är inte ovanligt att man lägger flera tusen på klapparna. Men det är inte ett måste. Är det små barn, så är det ofta roligare med en massa små paket, en ett enda stort dyrt. 

Be om hjälp – engagera familjen

Du kanske känner att du vill att julen ska bli perfekt, för barnens skull, för släkten skull, för din skull. Du stressar och lägger mer pengar än du tänkt.

Du måste inte göra allt själv! Se till att engagera hela din familj samt även den släkt som ska fira med dig. Be dem ta med mat till julbordet, eller hjälp med andra saker kring dagen i sig. 

Sedan, du behöver inte göra det du inte vill göra. Även om julen ofta är väldigt traditionsbunden, så kan du låta bli en del av det. Det är inte ett måste att göra saker bara för att så har man alltid gjort. Laga den maten du vill laga. Om du inte vill besöka alla släktingar detta år, låt bli, och vill du skippa julen helt, så är även det ok!

22 Nov 2020